STARTfeszt 2020

Az Itt és Most Társulat által megrendezett 2020. évi Start Feszt borítóképe látható.

A fesztivál minden programja ingyenes, azonban regisztrációhoz kötöttek.

Az utca embere – Közösség

2020. január 10., péntek, 10:00–12:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

A fesztivál megnyitója egyben az Itt és Most projektjének első lépcsője is. A közönség és a játszók bemelegítése után az előadás játékmestere a közönség sorai között keres beszélgetőpartnereket, akik arról mesélnek, számukra mit jelent közösségben létezni, hogyan tudnak szűkebb és tágabb környezetükhöz kapcsolódni. Az imprószínészek a beszélgetések során elhangzott történetekből inspirálódnak, de nem visszajátszák azokat, hanem motívumaikat felhasználva mesélnek el az improvizációs színház nyelvén újabb történeteket. 

#tiésmi #kapcsolódás #interakció

AzUtcaEmbere_itt_es_most_tarsulat

Kapocs: Diák-és nyugdíjas tréning

2020. január 10., péntek, 13:00–17:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Tudtad, hogy hazánkban magasabb a 65 évesnél idősebbek száma, mint a 14 évesnél fiatalabbaké? Éppen ezért mindannyiunk érdeke, hogy az időskorúak ne veszítsék el önállóságukat, hanem továbbra is a szűkebb-tágabb közösség aktív, hasznos tagjának érezzék magukat és átadhassák tapasztalataikat a fiatalabb generációknak. Kapocs című projektünkkel egy hosszútávú terv első szakaszát valósítjuk meg: párbeszédet kezdeményezünk nyugdíjaskorú és kamasz résztvevők között, és közös gondolkodásra ösztönözzük őket az improvizációs színház eszközeivel. 

#fckthegenerationgap #fckageism #párbeszéd

Az Itt és Most Társulat csapatépítő tréningeket szervez cégeknek. Ennek a borítóképe látható.

Kulcsember Extra – Lázár Tesók

2020. január 10., péntek, 19:00–21:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Kulcsember című szerzői estjeinken egy vagy több meghívott vendéggel közösen gondolkodunk és improvizálunk. Ezúttal az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek zenekarokból ismert Lázár Ágoston és Lázár Domokos szövegei, személyes történetei és dalai adják az est gerincét. Szó lesz önkeresésről, politikáról, alkoholba fojtott bánatról, zenéről, első szerelemről – hogy melyik történet milyen jelenetekre inspirálja a játszókat, az csak akkor és ott, pontosabban Itt és Most derülhet ki, a Startfeszten. 

#szépszerelemcsúnyapolitika #versvsdalszöveg

A kép az Itt és Most Társulat Kulcsember című előadásának borítóképét ábrázolja.

Ady-Csáth-Örkény – kortárs illusztrációkban – kiállításmegnyitó

2020. január 10., péntek, 20:30–21:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál évfordulós (Ady Endre, Csáth Géza, Örkény István) irodalmi pályázatának győztes és válogatott alkotásait kapjuk kölcsön a szervezőktől, hogy a PIM után nálunk is bemutatkozhassanak, és minél többen láthassátok őket. A kiállítást megnyitja: Herbszt László, a pályázat kurátora. A Startfeszt után a kiállítás egész januárban megtekinthető az Itt és Most Közösségi tér nyitvatartási idejében.

A program ingyenes, regisztráció nem szükséges.

#csáthadyörkény #irodalomésképzőművészet #eztakistestihibákkalrendelkezőkört

Az Itt és Most Közösségi térben kiállitott grafikusok képei láthatók.

Ringató – Hollai-Heiser Annával

2020. január 11., szombat, 09:30–10:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Szombat reggeli foglalkozásunk a legkisebbeknek szól: a Dr. Gállné Gróh Ilona alapította Ringatón a családok oldott légkörben ismerkedhetnek meg a zenei- és művészeti nevelés élményével. A program célja, hogy fogékonnyá tegye a 0 és 3 év közötti kicsiket a zenére, illetve megismertesse a szülőkkel, nagyszülőkkel, hozzátartozókkal a közös ének és a felszabadult játék örömét. 


A foglalkozást az Itt és Most Társulat színésze, Hollai-Heiser Anna tartja.

 

#szóljanagyinakis #zeneinevelés #drámapedagógia

A 2020-as Start Feszt Ringató programjának a  borítóképét látják, Hollai-Heiser Anna tartja a ringató foglalkozást.

MesélŐK – impró gyerekeknek

2020. január 11., szombat, 10:30–12:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Ha a Ringatón kiénekelted magad, hozd el kis- és nagyiskolás gyermeked a MesélŐK című improvizációs előadásunkra! Ezen a programon szabadjára engedhetitek a fantáziátokat: együtt találjuk ki a mese szereplőit, és együtt alakítjuk a történetet is, így most végre életre kelhet minden királylány, troll, harántcsíkos lápi pöcsmög, tündérkeresztanya, aki eddig csak az ágy alatt létezett. Az eseményre a felnőtteket is szeretettel várjuk, ugyanis eddigi tapasztalataink alapján számukra legalább annyira szórakoztató a közös mesélés, mint a legkisebbeknek.

 

#freeyourfantasy #drámapedagógia #hozdaszomszédgyerekétis

MeselOk_05

Hangszersimogató

2020. január 11., szombat, 12:00–14:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

A Hangszersimogató névre keresztelt programot nyugodtan érthetjük szó szerint. Az esemény célja, hogy a látogatók testközelből ismerkedjenek meg a hangszerekkel és azok történetével, valamint kipróbálhassák, számukra melyik a legtesthezállóbb zeneszerszám. Ezúttal Pásztor Endre hangszerkészítő mutatja be kreációit, és mesél arról, hogyan lesz pár faágból gyönyörűen szóló furulya, hogyan szólaltatható meg legszebben a kobza, és mit kell tennie annak, aki hasonló pályáról álmodozik.

 

#egyhúronpendülünk #szépmuzsikaszó

A 2020-as Start Feszt Hangszersimogató programjának a  borítóképét látják.

Nyitott műhelyek, Betekintők

2020. január 11., szombat, 14:00–15:30

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

2020. január 11., szombat, 16:00–17:30

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Az Itt és Most nem csak játszik, de tanít is játszani. Különböző szintű és hosszúságú imprókurzusainkon ön- és társismeretet, magabiztosságot, spontaneitást, gyors helyzetfelismerést és -megoldást tanulhatnak a résztvevők az improvizációs színház eszközei segítségével. Trénereinktől megtudhatjátok, mitől lesz hiteles egy imprószínész, milyen trükköket érdemes bevetni, és hogyan hasznosítható az impró az élet egyéb területein. A szombati esemény lehetőséget biztosít arra, hogy elköteleződés nélkül belekóstolj az imprózásba, ha pedig tetszik, szeretettel várunk februárban induló tréningjeinken.

 

#outofyourcomfortzone  #tanuljimprózni #igenés

itt és most társulat

Változó örökség – A FISZ irodalmi délutánja

2020. január 11., szombat, 17:30–19:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Hogyan öröklődnek a genetikai, a kulturális vagy akár a tapasztalati úton rögzült személyes kódok? Van-e logikája a fakulásnak induló, majd újra élesen kirajzolódó emlékeknek? Segít-e a költészet az ezek között történő eligazodásban? Az Itt és Most Közösségi Tér színpadán Bende Tamás, Élő Csenge Enikő és Kiss Dávid vállalkoznak rá, hogy verseiket egymás mellé sorakoztatva megtalálják költészetük metszéspontjait: a folyamatosan változó, mégis közös örökséget. A keresésben Górász Péter moderátorként, Bércesi András pedig zongorajátékával segíti a költőket.

 

#fisz #nagymegfejtések #költőlét

Kiss Dávid, Élő Csenge, Bende Tamás Ádám a 2020-as Start Feszt Változó örökség című FISZ irodalmi program keretében olvassák fel verseiket.

Kulcsember – Nyáry Krisztián

2020. január 11., szombat, 20:00–21:30

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

A fesztivál második Kulcsember szerzői estjén egy méltán ismert író és irodalomtörténész, Nyáry Krisztián látogat el hozzánk. A forma ezúttal is a szokásos: Krisztián elhozza nekünk kedvenc irodalmi és személyes sztorijait, az Itt és Most színészei pedig improvizációval teszik teljessé a képet. Bár ezúttal is a színpadon alakul majd ki a történet, nagy valószínűséggel szerelmi drámákban és hőstörténetekben gazdag este elébe nézünk. 

 

#ígyimpróznakők #irodalomtörténet

A kép az Itt és Most Társulat Kulcsember című előadásának borítóképét ábrázolja.

Mesedélelőtt Gregus Lászlóval

2020. január 12., vasárnap, 10:00–11:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Gregus Lacinak van egy titkos élete az Itt és Most Társulat mellett: amikor nem imprózik, a Tekergő Meseösvény Egyesület mesemondójaként járja a világot. Mesél gyerekeknek és felnőtteknek, egyszóval mindenkinek, aki szereti a meséket és a történeteket. Oldalán az elmaradhatatlan mesetarisznya, amiből nem csak mesék, de egy-egy hangszer is előkerül alkalomadtán. A Tekergő Meseösvény mesés-zenés mulatságára bármilyen életkorú, foglalkozású, testsúlyú, magasságú, bőrszínű mesekedvelőt szívesen látunk. Előnyt jelent, ha van kontaktod a vasorrú bábához.

A programot 4-8 éves gyermekek részére ajánljuk.

#nemcsakgyerekeknek #aholakurtafarkúmalactúr #mesedélelőtt

Gregus László Mesemondó egyik előadása közben látható a 2019-es Start Feszt keretein belül.

Kézműves foglalkozás Nádasdi Csilla Emesével

2020. január 12., vasárnap, 11:00–13:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Nádasdi Csilla Emese alternatív pedagógiával és ékszerkészítéssel foglalkozik, és hitvallásának tartja, hogy a gyerekeket és felnőtteket az eszük helyett a szívük tájékán érintse meg. Ehhez kevés jobb eszköz létezik, mint a mese, az improvizáció, a dráma és az alkotás, amelyeken keresztül együtt, kreatívan fejezhetik ki magukat a résztvevők. Az új kommunikációs csatornákat kipróbálva könnyen megismerhetjük az énük eddig fel nem fedezett vidékeit.

A programot 4-8 éves gyermekek részére ajánljuk.

#művészetinevelés #hassalkossgyarapíts

Nádasdi Csilla Emese kézműves foglalkozást tart gyerekeknek a 2020-as Start Feszt keretein belül.

Ricotta – bábmese a búcsúzásról

2020. január 12., vasárnap, 13:00–14:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Egy pirospöttyös bicikli és három bőrönd. Elfér bennük az egész világ. Vagy legalábbis egy egér és egy kislány barátságának története… Mese a Világ Minden Kincséről, egy vadvirágos kertről, és arról, miért fontos a búcsúzás. Báb előadásra várjuk a 6 éven felülieket Trömböczky Napsugár tolmácsolásában!

#bábszínház #csonkánisteljes #bertiésricotta

ricotta_babmese_ittesmost

Társasjáték party

2020. január 12., vasárnap, 14:00–16:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

A Győri Zoltán Gábor és Győri-Nádai Réka vezette „Mit játsszunk?” vlog a társasjáték, mint minőségi hobbi népszerűsítését tűzte ki céljául, így a csapat időről-időre izgalmas ajánlóvideókkal rukkol elő. A vasárnapi partyn lehetőség nyílik rá, hogy egy kicsit jobban is megismerjük őket, kérdezzünk tőlük, vagy akár kihívjuk őket egy közös játékra!

 

#társasozzokosan #tippekprofiktól

Győri Zoltán az Itt és Most Társulat tagja látható a képen feleségével Győri-Nádai Rékával. Győri Zoli és Réka a Mit Játsszunk? vlog késztői is egyben.

Társasjátékos Interaktív Stand Up Moment Győri Zoltánnal

2020. január 12., vasárnap, 16:00–17:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Győri Zoltán a “Mit Játsszunk?” blog vezetője, vlogger, társasjáték kritikus és szerző, (impró)színész, gamer, tűzoltó, katona, s vadakat terelő juhász. A fesztiválon több impróelőadásban is láthatjátok, emellett a társasjátékok világát is közelebb hozza az érdeklődőkhöz egy interaktív stand-up moment keretében. A programon megtudhatjuk, mitől lesz jó és izgalmas egy társas, hogyan lehetünk verhetetlen játékosok, és honnan érdemes inspirációt meríteni, ha mi magunk is szeretnénk boardgame-et készíteni. 

 

#amonopolyntúl #játsszunkegyütt #nevesséstanulj

Győri Zoltán az Itt és Most Társulat tagja látható a képen. Győri Zoli a Mit Játsszunk? vlog késztője is egyben.

ÖNÁLLÓ- Horizont Alkotócsoport

2020. január 12., vasárnap, 17:00–19:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

A Horizont Alkotócsoport vitaszínházi előadása olyan fontos, ám gyakran háttérbe szoruló kérdéseket vesz górcső alá, amelyek az értelmileg akadályozott személyek társadalmi integrációjával kapcsolatos jelenségeket helyezik új megvilágításba. Az előadók és a közönség közösen értelmezi a fogyatékosság és az önállóság fogalmát, és ezek ráhatását a különböző életszakaszokra. A vitaesten nincs jó és rossz gondolat, és nincs tabu: a cél az, hogy egymás nézőpontjait megismerve tanuljunk kicsit másokról, kicsit másképp.

Korosztály 16+

#raiseawareness #socialresponsibility #rajtadismúlik

horizont alkotocsoport

Kézműves workshop és játék a Messzelátó Egyesülettel

2020. január 12., vasárnap, 17:00–20:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

A Messzelátó Egyesület legfőbb vállalása, hogy egy olyan örömteli városi életet alakítson ki, amiben tudatosan, a természetet és egymást tisztelve, egészségben és harmóniában élhetünk a közösségeinkben. Ennek jegyében hozzák el játékaikat és kézműves foglalkozásaikat a Startfesztre is: lesz mag- és fűszerfelismerő játék, zöldségkártya és mini fürdőbomba készítés is – akármelyiket is választod, a legfontosabb az, hogy csak a pillanatra koncentrálj és megéld az élményt.

 

#tudatosjelenlét #felnőtteknekis #csakzölden

A Messzelátó Egyesület egyik logója látható a képen.

Memento – PREMIER

2020. január 12., vasárnap, 20:00–21:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Mi is lehetne jobb lezárása a Startfesztnek, mint legújabb formánk, a Memento? Vasárnap este debütál ez az egyedülálló improvizációs előadás, ahol a nézők végigkövethetik, hogyan kezdődik, bontakozik ki, és zárul le a legnagyobb hősök története. Természetesen ezúttal sincs előre megírt szövegkönyv és cselekmény, ami a színpadon történik, az egyszeri és megismételhetetlen.

 

#wecanbeheroes #imprószínház

 

A kép az Itt és Most Társulat Memento című előadásának borítóképét ábrázolja.