RuSZT – Ráday Utcai Színházi Találkozó

2022.11.04 – 2022.11.06.

A független az szabad?

3 NAP  – 6 HELYSZÍN – 30+ PROGRAM

A Ráday utca régóta Budapest egyik kulturális csomópontja, mely az utóbbi időben újra virágzásnak indult. Különlegessége, hogy az utcában és környékén több olyan független színház is működik, amelyek saját játszóhellyel rendelkeznek. Ez nem csak alkalmat teremt a kapcsolódásra, de felelősséget is, hogy más társulatok is bemutatkozhassanak nálunk és mi is minél inkább kapcsolódjunk egymáshoz. Az együttműködésekre, az átjárhatóságra, a kölcsönös rácsodálkozásra fektetjük a hangsúlyt.

EGYÜTTMŰKÖDÉS

KÖZÖS JELENLÉT

EGYÜTTLÉT

A fesztivál három napja során színes összművészeti program várja a látogatókat, a szervező színházak saját előadásai mellett vendégfellépővel, képzőművészeti, irodalmi és zenei eseményekkel. A workshopokkal és művészeti foglalkozásokkal a látogatókat nyitottságra, párbeszédre és kreativitásra buzdítjuk.

5 színház, az Itt és Most Társulat, a Kettőspont, a MáSzínház, a Pinceszínház és a Stúdió K, Zoltán Áron színész által működtetett VerShaker youtube-csatorna szervezésében, 6 helyszínen, több mint 30 program, köztük közel 20 színházi előadás, workshopok, kiállítások, koncertek kerülnek megrendezésre.

Várunk szeretettel!

This is simple HTML output
With some styling.

Itt és Most Társulat Művészeti Alapítvány

Az Itt és Most Társulat egyik fő tevékenysége az improvizáció, melynek személyiség-és közösségépítő hatásában maximálisan hiszünk, a másik pedig  az Itt és Most Színház és Közösségi Tér működtetése.

Az improvizációban olyan alapértékeket fejlesztünk és hasznosítunk, mint az egymásra figyelés, elfogadás, nyitottság.

Improvizációs estjeinken a közönség ötleteiből építkezünk. Bármilyen formával lépünk színpadra, elmélyült műhelymunka, belső tréningek támasztják alá játékunkat.

KETTŐSPONT színház és spirituális ügynökség

Az Új Alkotóműhely elnevezésű csoport 2010-ben alakult fiatal képzőművészek közös elhatározásából a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A csoport a művészetek művelőinek és a társadalom más közösségeinek kapcsolatát vizsgálta és vizsgálja, az előadó- és képzőművészet, valamint a társadalom viszonyát kutatja.

A magabiztos és önálló, kreatív döntéseket meghozni képes közösségek és egyének a társadalom alakításában sikeresen és belátóan vehetnek részt, így idővel közös erővel sikeresen feldolgozhatóak a jelen és a jövő problémái egyaránt.

A KisPontKépző program helyszíne a Kispont Galéria (Ráday u. 9. fszt. 2.), minden más a Kettőspont Színházban lesz (Ráday u. 39. fszt. 1.).

MáSzínház

A MáSzínház társulatának tagjai értelmileg akadályozott fiatal felnőttek, önkéntes segítők és színházi szakemberek. A közös munkánkban a bemutatóval egyenértékűen fontos az azt megelőző nevelési folyamat. Drámajátékaink az emberépítést célozzák, feladatuk a személyiségformálás, a kapcsolatfelvétel, a kapcsolattartás, a közlés megkönnyítése.

 A dráma szó jelentése: tenni, cselekedni. Jelentéséből következik, hogy aktív részvételt, cselekvést követel minden játékostól. A résztvevők passzív szemlélőből aktív, a történéseket maguk alakító, változtató játékossá válnak, akik egy saját önkifejezési móddal képessé válnak a társadalom felé is kommunikálni, amit érdemes, sőt fontos tudni róluk.

A MáSzínházban 2005 óta folyó pedagógiai és művészeti munka alapvetése az, hogy értelmi sérült tagjainkat nem tekintjük sajnálatra méltó lényeknek. Sokkal inkább olyan egyénekként kezeljük őket, akiknek megvannak a saját adottságaik és személyiségük – ahogy nekünk, orvostudományi szempontból ép embereknek is.

Stúdió K Színház

A Stúdió K elnevezés az állandó változásra és változtatásra utal, a folytonos képzésre, kreativitásra, a közösségben kísérletező, kapcsolat-építő, különleges konfliktusokat kíméletlenül kereső, kíváncsian kutató kritikai műhelyre.

A Stúdió K nagy nemzedéke bejárta előadásaival a világot, tevékenysége ma már tananyag, alkotóinak életműve jelentős, maguk is színházakat, iskolákat hoztak létre. A második és harmadik nemzedék színészei közül is többen meghatározó személyiségei a kortárs kultúrának.

Pinceszínház

Ez a kép a Pinceszínház logóját ábrázolja.

Számos repertoár előadásunk mellett újdonságokkal is készülünk, egyet említve:

Bella Máté és Karafiáth Orsolya díjnyertes komédiája remek zenékkel szórakoztatóan mesél az elmagányosodásról, a szerelemről és az emberi kapcsolatok fontosságáról a Macskadémon című előadásban.

.

VerShaker

Ezen a képen a Vershaker logója van ábrázolva.

VerShaker

A vers olyan, mint egy jóféle koktél. Rázva, nem keverve. Egyik összetevő a vers szövege, másik az olvasó személyisége, harmadik a körülvevő világ, amiben olvassa, negyedik a hangulat, amiben megtalálja, ötödik a probléma, ami éppen aggasztja, hatodik a szerelme, hogy szeret vagy éppen kidobta, hetedik a pulzusa, légzése, mentálhigiéniája, nyolcadik a verset író költő alakja, ha egyáltalán az olvasó tud róla, és maga a nyelv, amin a verset megírta, kilencedik néhány álmos irodalomóra, tizedik egy emlék egy másik versről, aminek hasonló a mondanivalója, és még sok-sok más édes, keserű, fanyar, sós vagy savanyú hozzávaló. Rázva, nem keverve. Nem a vers szövege, nem a költő, nem az olvasó, valami egészen más: új halmazállapot, új szín, új illat, új íz és új hatás. Mindig itt és mindig most.

Médiatámogatók

Az ingyenes programok esetében is szívesen fogadunk adományokat, amivel színházunk fenntartását támogatod!

Az Általános Szerződési Feltételeket ITT találod.

Startfeszt 2019

Startfeszt 2020

ReStart feszt 2021