Kapocs

Kapocs – generációk színháza

céges csapatépítés

„Ezek a mai fiatalok!” „Mi ez a nyuggertempó?!” Ismerős mondatok?

Társadalmunkban számos előítélet él mind a fiatal, mind az idős emberekkel szemben. A generációs szakadék egyre szélesebb. A mai nyugdíjasok az ötvenes években vagy korábban születtek, fiatalkoruk a rendszerváltozás előtti világban telt. A XXI. századi tizenéveseket digitális bennszülöttként jellemzik a szociológusok. 

Egy 2019-es kutatás szerint az életkor előrehaladtával a barátok száma csökken, a barátokat nélkülözők aránya nő, ami elöregedő társadalmunkban különös figyelmet és beavatkozást igényelne. A jellemzően legtöbb baráttal rendelkező fiatal népesség körében az utóbbi években a sok baráttal rendelkezők mellett egyre inkább kitapintható a már fiatalon is magányosok csoportja, vélhetően összefüggésben az információs technológia hatásaival.

Kapocs projektünkben nyugdíjaskorú és kamasz résztvevőket szólítunk meg, ösztönzünk játékra és közös gondolkodásra alkalmazott improvizációs és drámapedagógiai eszközökkel.

Arra vagyunk kíváncsiak, miként látják saját és egymás helyzetét e két korosztály tagjai.

Milyen szereplehetőségekkel találkoznak, milyen kapcsolódási pontokat találnak egymással valamint környezetükkel? Kész válaszok helyett kérdéseink vannak.  Nézz bele, milyen volt az első állomás! 

Kapocs munkacímű projektünk kidolgozásakor egy olyan kutatási és alkotófolyamatot álmodtunk meg, amely számos társadalmilag hasznos célt szolgál. A féléves munka során az aktív kultúra szemléletét képviseljük: közös gondolkodásra, alkotásra invitáljuk a kerületi lakosokat. A közönség számára is nyilvános végeredmény egy közösségi színházi előadás lesz, a projekt azonban ennél jóval többről szól: fejlődést jelent mind az egyéni, mind társadalmi szinten

Projektünk megvalósítását Budapest IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata támogatja. Két olyan korosztályt kapcsolunk össze, akiknek megszólítása Ferencváros számára is kiemelten fontos: időseket és fiatalokat várunk induló csoportunkba. Ez már csak azért is indokolt, mert hazánkban ma nemcsak a 60, de a 65 évesnél idősebbek száma is magasabb a 14 évesnél fiatalabbakénál. Mindannyiunk érdeke, hogy az időskorúak ne szigetelődjenek el, hanem továbbra is a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat.  „Az életkor előrehaladtával a barátok száma csökken, a barátokat nélkülözők aránya nő, ami elöregedő társadalmunkban különös figyelmet és beavatkozást igényelne. A jellemzően legtöbb baráttal rendelkező fiatal népesség körében az utóbbi években egyfajta polarizálódás figyelhető meg, azaz a sok baráttal rendelkezők mellett egyre inkább kitapintható a már fiatalon is magányosok csoportja, vélhetően összefüggésben az információs technológia hatásaival.” (Albert-Dávid, 2019) Úgy tapasztaljuk, hogy közös játék és párbeszéd segíti az általánosítások, sztereotípiák elengedését, így hozzájárul, hogy az idősek és fiatalabb nemzedékek közötti kommunikáció javuljon. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a ferencvárosi lakosság e két csoportjának tagjait a közösségi lét kapcsán milyen kérdések foglalkoztatják, miként látják saját és egymás helyzetét, milyen szereplehetőségekkel találkoznak, milyen kapcsolódási pontokat találnak egymással valamint környezetükkel.

Szakembereink módszertani fogásokkal, improvizációs, drámapedagógiai és színházi technikákkal segítik a generációk közötti párbeszédet, eszközt adnak a résztvevők kezébe ahhoz, hogy közöljék gondolataikat. Műhelyeinken olyan kérdéseket járunk körbe, melyek a résztvevők számára fontosak saját életük kapcsán. 

A program egyén szintjén legerősebben érzékelhető haszna a kommunikációs képesség, önkifejezés, önismeretet és empátia fejlődése, de emellett szinte minden képességcsoportot megmozgatunk, a kreativitáson át a kognitív funkciókig.

A programra művészetalapú részvételi akciókutatásként is tekintünk: kutatási naplóban rögzítjük a tapasztalatainkat, illetve fotó/video dokumentációval is segítjük a folyamat nyomon követését. Az elkészült tanulmányt publikálni szeretnénk. (Ez a megvalósulási időszak után várható, hiszen alapos kutatói munkát igényel.)

Az esélyegyenlőség jegyében a résztvevők számára teljesen ingyenesen szeretnénk kínálni ezt a lehetőséget.

 

 

ikon

Írj nekünk!

Kapocs – Generációk színháza