Függőségeink

Függőségeink

labda

Attól függ… és te mitől függsz?  Munka, karrier, határidőnapló, okostelefon, képernyő, like-ok száma, szerencsejáték, haverok, piálás, csak egy tüske, csak egy slukk, csak egy kicsi pörgés, csak hogy tudjak aludni…  

Általános tapasztalat az, hogy a Z-generáció (1996-2010 között születettek) megszólítása különlegesen érzékeny témákban, mint például szexuális felvilágosítás vagy addikciók (alkohol-, drog-, internetfüggőség) hagyományos eszközökkel egyre nagyobb kihívást jelent a pedagógusok és a témával foglalkozó szakemberek számára. A digitális kor szülöttei abszolút jártasak az online világban, életük felgyorsult, azonnali visszajelzéseket keresnek, türelmetlenebbek, agilisabbak elődeiknél, miközben folyamatosan az új impulzusokat, interaktivitást, fejlődési lehetőségeket, kihívásokat keresik. Erősen hisznek önmagukban, határozott és magas elvárásaik vannak, értékrendjükben fontos, hogy a világot aktív közreműködésükkel jobb hellyé tegyék. 

Ezek az igények hívták életre az Itt és Most Társulat drogprevenció témakörben megalkotott improvizációs színházi előadás formáját. Az Itt és Most Társulat küldetésének érzi a társadalmilag érzékeny területeken való működést és az ezeket érintő kezdeményezések támogatását. Az improvizációs színház, mint önálló műfaj Magyarországon friss, újszerű, fiatalos alternatívája a hagyományos prevenciós programoknak. Inspirációként a közönség tagjait éppen leginkább foglalkoztató témák szolgálnak. A fókuszban nem az elrettentés, illetve az információk és üzenetek hivatalos formában történő sulykolása áll („A drog rossz!”, „Ne drogozz!”), hanem a folyamatok megjelenítése és megértése a színpadon megelevenedő jelenetek, élethelyzetek által. Célunk az érzékenyítés és a látókör szélesítése a függőség témájával kapcsolatban, segítve a nyílt kommunikációt és szembenézést ezzel a sokszor tabuként kezelt jelenséggel (a függőség személyiségtorzító hatása; személyes tapasztalatok droghasználattal kapcsolatban; ha drogozol, hogyan drogozz és hogyan ne; hova fordulhatsz, ha segítségre van szükséged).

Mindez hol humorosan, hol keserédesen, hol tragikusan jelenik meg a színpadi jelenetekben.

Az előadások előkészítésében és létrehozásában az Itt és Most Társulat tagjain kívül szakértő pszichológus és szociális szakemberek is közreműködtek, illetve a programban aktív szerepet játszanak az Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió (röviden: KIMM) ráckeresztúri drogterápiás otthonának volt vagy jelenlegi lakói is.

A Függőségeink előadás-sorozat létrejöttét 2020-ban a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

ikon

Írj nekünk a szervezes@ittesmosttarsulat.hu e-mail címre!

Függőségeink