Haladó imprókurzus

Haladó imprókurzus

Gondolat felhő piktogram

Merítkezz meg az ‘itt-és-most’-ban, majd gondold tovább velünk imprós karriered! 

Az Itt és Most Társulat haladó színpadi improvizációs képzést indít a 2019/20-as évadban. A képzés három, egyenként 9+1 alkalmas trimeszterből áll. A plusz 1 alkalom minden esetben nyilvános fellépést jelent.

Kiknek szól?

Olyan, előképzettséggel rendelkező imprósoknak, akik szeretnék színpadon is megmutatni magukat. Olyanoknak, akik csoportot keresnek, amelyben játszhatnának. Azoknak, akik csoportot alakítanának, és jól jönne némi szakmai támogatás.

Mit kapsz tőlünk?

Az egyes trimeszterek során 3 dolgot járunk körül:

  1. Te ki vagy, hol tartasz az impróban és merre szeretnél tovább menni?
  2. Mi kik vagyunk, mit képviselünk az impróban és hogyan tudunk segíteni Neked abban, hogy tovább menj az utadon?
  3. Melyek azok az imprós színpadi formák, amikben szívesen kipróbálnád magad?

…igen, és még mit kapsz tőlünk?

A 3 trimeszter, azaz 8 hónap után a végzős csoportnak lehetőséget kívánunk nyújtani a folytatásra. Mindazoknak, akik szeretnék tovább vinni a velük együtt végzettekkel a színpadi munkát, lehetőségük lesz arra, hogy az Itt és Most Társulat mentorálása mellett rendszeresen előadásokat játszanak.

Filozófia

Az emberi jellem ezerszínű. A bennünk lakozó történetek száma végtelen. Az improvizáció segítségével az ‘itt és most’-ban tudjuk őket színpadra vinni. Az impróban egyszerre vagy író, rendező, dramaturg és színész – igen, ugyanabban a szent pillanatban! És hasznos, ha tudod: mindre képes vagy a megfelelő eszközök birtokában.

A tréningsorozat szakmai vezetői: Varju Nándor, drámatanár, tréner, az Itt és Most Társulat szakmai vezetője és Győri Zoltán, tréner, coach, társasjáték -tervező, az Itt és Most Társulat impró színésze.

Győri Zoltán

Tréner, coach, társasjáték-tervező vagyok, és ötödik éve foglalkozom szakmai szinten improvizációval, így a játék az életem szerves része. Szerintem az impró legszuperebb lehetősége hogy megtanít: bárki is vagy – tökéletesen “elég vagy” ahhoz, hogy elkezdd és játssz és a színpadi lét legnagyobb kihívása, hogy ezt el is hidd magadról. Óráimon ezt a színészi mentalitást a hosszabb jelenetekre épülő improvizáción keresztül tanítom.

Varju Nándor

11 éve foglalkozom impróval, az életem része. Tanultam itthon és külföldön, Chicagotól Varsóig. Sokaktól sokféle megközelítést. Alakítgatom a magam stílusát, amit “szelíd impró”-nak neveztem el. Alapja egyfajta totális elfogadás, illetve komplett színpadi jelenlét, ami azt mondja, hogy minden partner, minden helyzet játszható a végtelenbe és tovább, amíg a fények ki nem húnynak.

 

„Varju Nándi jó ember. Az igent képviseli és a szeretetet. Elhivatottan, természetesen. Magától értetődőn. Csodálkozik, ha a színpadon nem az igen jelenik meg, és ha hiányzik a szeretet. Jó, nem csodálkozik – mert nem naiv – , csak rámutat a hiányra, és forszírozza az igent. Jól teszi, és jól csinálja. Megszerettem a Nándi-féle imprót. Érzéseket élhettem át, cikázhattak a gondolataim, találkozhattam szép emberekkel és igaz történetekkel. Biztonságban éreztem magamat, kapcsolódtam önmagamhoz és másokhoz, sírtam és nevettem, és láttam másokat sírni és nevetni. Játszottunk tizenketten együtt, és ketten-ketten külön-külön, félrevonulva, egymás előtt és egymásnak. Instrukció, kipróbálás, kísérletezés, gyakorlás, a színpadon bemutatás, korrigálás, szerteágazás és visszatalálás. Munka volt: intenzív folyamat és erős jelenlét, egyszerre kívül és belül, együtt és egyedül.”

Ági

résztvevő

„A Varju Nándi-féle impró pozitív. Az ittésmostból származik, a pillanat megfigyeléséből és érzelmi, fizikai lekövetéséből táplálkozik. Számomra sokkal többről szólt, mint szórakoztatás. Meghallgatni, figyelni, gyakorolni, és ha lehet, szeretettel viszonyulni a másikhoz: nekem ezt tanította. Egyben önismeret és tanulságos játék. Játék az életről, a hétköznapi érzéseinkről és a valóságról. Szellemiség, vagyis megközelítés és viszonyulás összefésülése.”

Zoli

résztvevő

" Nándi tréningjéből az a felismerés volt legfontosabb számomra, hogy az improvizáció sokkal többet jelent önmagunk és a közönség l'art pour l'art szórakoztatásánál. Az, ahogy egy jelenetben benne vagyok, leképezi a külső és belső viselkedési tendenciáimat – azt, hogy hogyan lépek interakcióba másokkal, mennyire tudok odafigyelni a partnerem jelzéseire, képes vagyok-e világosan kifejezni a szándékaimat, benne tudok-e maradni érzelmileg kockázatos helyzetekben."

Gábor

résztvevő

"Az imprót azért találtam magamnak, hogy legyen valami, ami tökéletesen kikapcsol. Hát igen, arra tökéletes. Nem tudsz a szokásos kis köreiden agyalni, hanem kilépsz az egészből. Mondhatnám, hogy belebújhatsz valaki más bőrébe, ez azonban nem igaz, mivel akárkit játszol, valahogy mégis a sajátodban maradsz, ami nagyon izgalmas. Ezenfelül nekem az agymunka tetszik benne a legjobban, hogy hirtelen kell reagálni és sokfelé figyelni egyszerre.
Nándi személyisége pedig olyan elfogadó és szeretetteljes, hogy le tudod vetkőzni a félelmeidet azzal kapcsolatban, hogy te ehhez úgysem vagy elég jó."

Judit

résztvevő

"Már harmadszor vettem részt ezen a tréningfesztiválon. Most is rengeteg motivációt kaptam az élethez, amit a mindennapokban tudok használni.Kitűnően felépített programot kaptunk a Nánditól, a négy nap lépcsőzetesen egymásra volt hangolva, az egyszerű, majd egyre bonyolultabb és egyre nagyobb koncentrálást ígénylő feladatokat oldottunk meg. A csapat minden tagja egységként működött rivalizálás és kiközösítés nélkül. Imádtunk játszani!!!!Megtanultunk úgy kommunikálni, hogy ne a negatív érzelmek vegyék át a hatalmat.Korhatár nélkül ajánlom azoknak, akik vágynak az önkifejezésre, önismeretre és a társas kapcsolatok jobbá tételéhez. Remek program volt, minden percét élveztem."

Eszter

résztvevő

"#hétvége Szinte full impró-szűzként jöttem a hétvégére, és habár nem kis kihívás volt nekem, de jó pár határomat sikerült átlépnem, és hihetetlen lelkesedéssel és energiával jöttem haza. Szuper csapat jött össze, rengetet tanultam minden résztvevőtől. Nagy hála van bennem az élményért, közös munkáért, közös játékért.
#impró Nekem az impró hívószavai eddig: #kihívás#adrenalin#mélyvíz#csapat#közösség#fejlődés#mélység#szórakozás#vidámság##bátorság#valódiság#életszerű#önismeret#határátlépés#figyelem#fókusz#pillanat#juhuuu#mégmégmég
#Nándi vezetése nekem nagy biztonságot adott a tanulásra. Jó volt, hogy végig bátorított mindenkit, hogy lépje meg a saját határait. Nagyon tetszett a sokrétű visszajelzés, mélyítés, és a sok javaslat, variációk megmutatása. Egy csomó valóban hasznos technikát mutatott, és nagyon baráti és természetes közeget teremtett a csoportban. Tanulnék még tőle sokat a jövőben is : ) "

Adri

résztvevő

"Nekem az elmúlt 4 nap mèly nyomott hagyott ès maradandót alkotott a szemèlyisègemben, azóta folyamatosan csak vigyorgok ès mindenben meglátom (mèg jobban) a szèpet, a szerethetőt, a pozitívat.
1.)Impróról: Nekem nagyon tetszett, hogy nem pörögtünk állandóan, ès voltak benne leülős, nyugisabb, átbeszèlős rèszek. Vègre eljutottam oda, hogy kicsit lelassuljak s vègre èszrevegyem azt, ami mindvégig ott volt: a másik fel, a partner. A való életben is ezt kell tennünk.
Sok gyakorlatból nyertem olyat, amit át tudok vinni a való életben, s ott tudom őket alkalmazni.
2.) Nándiról: Nándi szerintem más irányt képvisel, más oldalról közelíti meg az imprót. Voltam pár helyen, de ez más. Kifejezetten jó, hogy nem érzem azt, hogy ő irányit, mert közvetlen, közöttünk van végig testben, lélekben és észrevétlenül veszi fel a tréner szerepet. Azt hiszem ő az első, akinél már nem izgultam, ha ki kellett menni. Ez köszönhető részben neki és részben a csapatnak is, mert mindkét fél részéről meg volt a számomra egyik legfontosabb dolog: a bizalom.
Köszönöm szépen a 4 napot mindenkinek!"

Lívi

résztvevő

"Én azért szerettem, mert nagyon barátságos légkört tud teremteni a jelenléte. Ami pedig a legfontosabb, hogy nincs hiba és Nándi ezt gyakran mondja a kurzus közben és ez hat. Emellett a légkör mellett pedig számos gyakorlaton keresztül tapasztaljuk meg az impro gyakorlását. Szerintem az is fontos, hogy folyamatosan figyel a kurzus tagjaira és segít ha kell és meghallgatja őket."

Peti

résztvevő

"Hétvége: fantasztikus, mert közösségi élmény, kortalanság, egy húron pendülés…
Impró: mert mindenkiről kivétel nélkül bebizonyítja, hogy kreatív és képes megszabadulni a felesleges gátlásoktól, vagyis tanulható
Nándi: aki meg is tudja ezt tanítani igen hatékonyan. "

János

résztvevő

Jelentkezés

Igen, van
Nem, nincs